De Impact van Corona

Brent van Dulmen · maart 17, 2020 · Blog, Corona · 0 Commentaar

De impact van het coronavirus op de evenementenbranche is enorm en de situatie verandert voortdurend. Met dit statement wil Brabants festivalcollectief Front of House waar mogelijk uitleg verschaffen over de recent ontstane situatie omtrent het coronavirus binnen de evenemententak.


Noodzakelijke maatregelen

Het afgelasten van evenementen is één van de noodzakelijke maatregelen om het corona-virus in te dammen.

Vooralsnog kan niemand inschatten hoelang deze maatregelen van kracht blijven en welke maatregelen er in Nederland nog genomen gaan worden. Het is een duivels dilemma voor organisatoren om de juiste beslissingen te nemen, met alle gevolgen van dien.

Elke evenementenorganisator zal in een kort tijdsbestek een weloverwogen keuze moeten maken om naar bezoekers en betrokken partijen te communiceren.

Gehele keten geraakt

Het afgelasten van een (groot) evenement kan een financiële strop betekenen voor organisatoren. Maar niet alleen organisatoren worden hierdoor hard geraakt. Ook (toe)leveranciers, dienstverleners, freelancers en andere betrokkenen zien hun opdrachten in rook op gaan. Daarom hopen wij dat de regering, naast andere hard getroffen beroepsgroepen, ook steun wil bieden aan noodlijdende bedrijven, medewerkers en freelancers in de evenementenbranche.

Besluit tot afgelasting of verplaatsing

De keuze om het evenement niet door te laten gaan wordt door de organisator of overheid gemaakt. Of het evenement totaal komt te vervallen of naar een andere datum verplaatst wordt is echter afhankelijk van vele factoren zoals beschikbaarheid van materialen, locaties, artiesten maar ook van bijvoorbeeld de politiecapaciteit. De exacte situatie is voor ieder evenement anders en de omstandigheden veranderen snel. Zo verschillen ook afspraken met verzekeraars van evenement tot evenement. In een normale situatie duurt de afhandeling van een afgelast evenement met verzekeraars doorgaans meer dan een half jaar. Maar gezien de huidige situatie ontstaat er ook bij verzekeraars, enorme drukte, waardoor deze termijn aanzienlijk op kan lopen. Daarnaast volgen aangekondigde aanvullende maatregelen elkaar in hoog tempo op en is het bijzonder lastig te voorspellen, wanneer de maatregelen weer opgeheven worden. 

Begrip bezoekers

Daarom vragen wij bezoekers om begrip. Het is op dit moment lastig om alle vragen van bezoekers te beantwoorden, omdat er voor organisatoren ook veel onduidelijkheden zijn. Momenteel zijn we met man en macht bezig om zo goed als mogelijk te anticiperen. We hopen (en vertrouwen erop) dat onze bezoekers dit begrijpen en dat zij ons de tijd gunnen om in geval van verplaatsing of afgelasting naar passende oplossingen te zoeken.

Flexibiliteit evenementenbranche

Uiteraard is er ook een positieve noot. Mensen in de evenementenbranche zijn als geen ander in staat om snel te schakelen en onder druk te werken. Zo zijn zij bijvoorbeeld in staat om in enkele weken hele weilanden om te bouwen tot dorpen waar tienduizenden mensen veilig kunnen verblijven. Het bouwen van constructies, tijdelijke water- en stroomvoorzieningen, het regelen van beveiliging, medische zorg, crowd- en crisismanagement zijn zaken die mensen in de evenementenbranche heel het jaar rond succesvol volbrengen. De Brabantse partijen uit de evenementenbranche zijn uiteraard bereid om de overheid bij te staan waar nodig.

Volg de richtlijnen van RIVM en overheid goed op

Ten slotte. Wij doen niets liever dan prachtige evenementen organiseren. Hopelijk in de nabije toekomst weer als vanouds. Tot die tijd willen ook wij iedereen oproepen om de richtlijnen van de overheid en het RIVM goed op te volgen. Hiermee minimaliseren we het menselijk leed, de druk op de medische diensten en economische gevolgen.

Foto bij artikel door Jordy Brada