Wij willen een stip aan de horizon!

Brent van Dulmen · juni 24, 2020 · Blog, Corona · 0 Commentaar

Front of House – een collectief van Brabantse festivalorganisatoren en een actieve gesprekspartner voor overheid, onderwijs en ondernemers die betrokken zijn bij het festivallandschap – komt met een helder statement. Ze missen hun bezoekers, maar vragen juist om aandacht voor de mensen achter de schermen. Er zijn duizenden mensen afhankelijk van de Brabantse evenementensector en die hebben geen werk. “Het water staat aan de lippen, wij willen perspectief”, aldus Pietje. Niet alleen voor ons als organisatoren, maar ook voor alle leveranciers en ZZP’ers werkzaam in de sector.

 


De corona maatregelen hebben de evenementensector ontzettend hard getroffen en daar waar aan het begin van de coronacrisis de focus lag op alle beperkingen, worden de maatregelen in Nederland op het moment versoepeld. Maar in evenementenland blijft het angstvallig stil. Het zwaartepunt ligt, vanaf 1 juli, naast het maximaal aantal mensen van 100, op de 1,5 meter afstand houden van elkaar. Nu er aanzienlijk minder mensen besmet raken met COVID-19 is het tijd om te kijken naar de mogelijkheden en toekomstperspectieven. Zelfs met de huidige versoepelde maatregelen die gehanteerd worden is de toekomst van de evenementensector kansloos. De vliegtuigen vliegen weer, de terrassen vullen zich met mensen, de bioscoopzalen draaien weer, maar er is geen duidelijkheid over wat de toekomst van de evenementen zal doen.

Het is goed dat de overheid het zekere voor het onzekere heeft genomen en adequaat heeft gehandeld. Met diezelfde overgave zou er nu weer gekeken moeten worden naar het ‘normaal’ en niet naar het ‘nieuwe normaal’. Evenementen organiseren met 1,5m afstand is niet haalbaar, in welke hoedanigheid ook. Nu niet en over 3 jaar nog steeds niet. Er moet gekeken worden naar andere manieren om de veiligheid van de organisatie, crew en bezoekers te waarborgen, met de doorgang van de evenementen. Waarbij er bijvoorbeeld gekeken kan worden naar het uitsluiten van bepaalde risicogroepen en daarmee gemoeide leeftijden.

Voor de sector en daarmee voor Nederland is het van essentieel belang dat we op korte termijn weer evenementen kunnen gaan organiseren voor 5000 bezoekers en dat het we in 2021 weer festivals en evenementen kunnen organiseren voor de aantallen waarop de gehele scene ingericht is. De video die Front of House vandaag presenteerde benadert hun standpunt.