1,5 meter gaat ten koste van de evenementensector

Brent van Dulmen · augustus 28, 2020 · Blog, Corona · 0 Commentaar

Waarom mag er wel gevlogen worden, zitten de terrassen vol en mag er vakantie gevierd worden in landen die niet dezelfde maatregelen hebben, maar mogen er geen grootschalige evenementen georganiseerd worden? Brabants evenementencollectief Front of House vraagt het zich af. De ene economie wordt opgestart zonder rekening te houden met 1,5 meter wat ten koste gaat van de andere sectoren die hier flink op gehamerd worden. 

 


Elke dag vliegen Nederlanders het land uit en landen er vliegtuigen vol toeristen of thuiskomers op Nederlandse bodem. In elk land worden andere regels gehanteerd en in sommige landen is de 1,5 meter samenleving niet eens een richtlijn. Dus, Nederlanders mogen vliegen -zonder 1,5 meter afstand-, mogen daar vakantie vieren -zonder 1,5 meter afstand- en mogen gewoon weer terug naar Nederland komen? Wat betekent die 1,5 meter samenleving in Nederland dan nog? De gemeente Tilburg gaf aan bij het organiseren van de kermis dat zij de randvoorwaarden zouden scheppen voor de 1,5 meter, waarbij mensen hun eigen verantwoordelijkheden moeten nemen. Waarom mag de evenementensector dit dan niet hanteren? Waarbij de bezoekers hun eigen verantwoordelijkheid dragen. Gebeurt dit niet ook al in drukbezochte winkels, pretparken, kermissen, terrassen en andere drukbezochte plekken?

Er lijkt sowieso minder begrip voor de evenementensector te zijn doordat de overheid gecommuniceerd heeft dat ‘evenementen’ weer mogelijk zijn na 1 juli. De bevolking denkt hierdoor ‘ach ze mogen toch weer? Er worden overal kleine terras festivals georganiseerd en als er straks een vaccin is kunnen ze weer’. Maar de klap die deze sector krijgt wordt echt onderschat. Ja, er worden pop up terrasjes georganiseerd, maar deze zijn niet rendabel voor de capaciteit waar de bedrijven op gebouwd zijn. Stel je voor dat een organisator normaliter een evenement voor 40.000 bezoekers organiseert en dat nu alleen kleine pop up terrasjes mogelijk zijn voor 150 á 200 man. Je kunt begrijpen dat de grootsheid van deze organisatoren en leveranciers niet tot zijn recht komt in de huidige 1,5 meter maatschappij en dit ernstige gevolgen heeft voor het voortbestaan van deze bedrijven, haar toeleveranciers en daarmee de gehele eventsector. En nee, ook een vaccin is daarin niet de oplossing, tegen die tijd is het merendeel van de sector namelijk al failliet. 

Kan op zijn minst de sector die kneiterhard wordt getroffen geholpen worden? Zolang de eventsector nog niet aan de slag mag, is het van maatschappelijk belang dat deze sector geholpen wordt en voldoende steun krijgt om te kunnen overleven. Maar dat is natuurlijk niet wat wij harde werkers willen. Nee, we willen weer kunnen doen wat we het liefste doen: bezoekers ultieme vrijheid laten voelen en beleven zonder 1,5 meter afstand van elkaar te moeten houden.

Wanneer is het tijd voor een effectief steunplan of opstarting van de evenementensector?